Keutamaan Berdzikir


Keutamaan berzikir diantaranya:
1)        Zikir akan menjauhkan syaitan dan melemahkan kekuatannya
2)        Zikir akan menyebabkan Allah ridha
3)        Zikir akan menjauhkan dukacita daripada hati manusia
4)        Zikir akan menggembirakan hati
5)        Zikir akan memurahkan rezeki
6)        Zikir akan melahirkan cinta sejati kepada Allah karena cinta itulah roh islam, jiwa agama, dan sumber kejayaan dan kebahagiaan. Zikrullah itu merupakan pintu cinta Ilahi.
7)        Zikir akan mendatangkan hakikat Muraqabah dan Muraqabah itu membawa seseorang kepada martabat ihsan. Dengan adanya martabat ihsan maka manusia dapat beribadat kepada Allah dalam keadaan yang seolah-olah ia melihatNya
8)        Zikir akan membawa seseorang kepada penyerahan diri dengan sebulat-bulatnya kepada Allah. Dengan ini lama kelamaan maka setiap urusan dan dalam setiap keadaan Allah menjadi pelindung dan pembantu baginya.
9)        Zikir akan membawa seseorang Takarrub (mendekatkan diri) kepada Allah. Jika zikir itu bertambah banyak maka dengan sendirinya ia bertambah dekat kepada Allah dan semakin bertambah lalai daripada berzikir maka dengan sendirinya ia bertambah jauh dari Allah.
10)    Zikir akan membuka pintu makrifat Allah
11)    Zikir akan menyebabkan Allah ingat kepada seseorang yang ingat kepadanya seperti mana disebutkan di dalam Al-Quran (surah Al Baqarah 151) "Fazkuruunii azkurkum" artinya; "kerana itu ingatlah kamu kepadaKu, nescaya Aku ingat pula kepada mu".

Adapun kiat-kiat berzikir diantaranya:

1)      Berzikir dengan melembutkan suara
2)      Berzikir di tempat suci
3)      Berzikir dengan hati ikhlas tulus

Komentar